Who impressed you most?

feestje bij de Duitse Consul in Los Angeles 2 oktober 2014

“Wie heb jij vanavond ontmoet die je niet meer zult vergeten?” Dit bespraken we op de terugweg van de verjaardag van de Duitse eenwording bij de Duitse consul in Los Angeles. Joes en ik waren uitgenodigd samen met nog 400 mensen die iets met Duitsland en Los Angeles hebben en omdat Joes de nieuwe “executive curator” is van het Wende Museum in LA werden we aan tal van mensen voorgesteld. Voor mij is de ontmoeting met Gabi en Mark Hayes onvergetelijk. Gabi is een kleine pittige voormalige Oost-Duitse filmproducente en Mark is een filmer uit New York. Hij  gaf Gabi een lift op een reis door de DDR, trouwde met haar en woonde tot ’89 met haar in Berlijn totdat de Muur viel. Maar daar gaat het niet om.

Samen zijn zij een documentaire aan het maken, Skidrowmarathon. Er zit al 1,5 jaar filmen op en het zal ook nog zo’n 1,5 jaar duren voordat ‘ie af is. De documentaire gaat over Craig Mitchell, een rechter die In Downtown Los Angeles een Runnersclub heeft opgericht met daklozen. De rechter is zelf een fervent renner en traint vier keer per week degenen die mee willen trainen voor een marathon. Hij en zijn club hebben al aan meerdere marathons deelgenomen, waaronder die van LA en een in Ghana, en ze trainen nu voor de marathon in Rome. De regelmaat van het trainen, het enthousiasme van Craig en de positieve resultaten hebben sommigen van de vaak verslaafde daklozen over de drempel van een huis en een baan geholpen. Mark en Gabi hebben het vertrouwen van de daklozen gekregen en mogen overal filmen. Gabi traint mee en loopt de marathons, maar dan met een camera in haar hand. Vandaag bekeek ik de trailer van de film http://vimeo.com/105791504 (en meer informatie: www.skidrowmarathon.com ). Geweldig! De rechter die zijn renpassie zo weet te verbinden met zijn maatschappelijke missie, de daklozen die weer op kunnen pakken wat ze dachten dat ze niet meer op konden pakken en de filmers die dit aan iedereen laten zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s